Władze regionalne - Województwo Świętokrzyskie

ANDRZEJ SZEJNA  - Przewodniczący Rady Wojewódzkiej SLD Województwa Świętokrzyskiego

W 1998 ukończył studia w Szkole Głównej Handlowej (finanse i bankowość), a w 1999 na Uniwersytecie Warszawskim (prawo). Od czerwca do sierpnia 1996 był stypendystą naukowym w Wiedniu w Wirtschaftsuniversität Wien. Odbył aplikację w Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie, uzyskując uprawnienia radcy prawnego.

W latach 1997–1999 był dwukrotnie wybrany Przewodniczącym Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej oraz członkiem Prezydium Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego. Był członkiem Komisji ds. Kredytów i Pożyczek Studenckich przy MEN.

Od 1995 do 1997 zajmował stanowisko pełnomocnika rektora SGH, był w tym okresie asystentem stażystą w Katedrze Prawa Międzynarodowego SGH. W latach 1997–2000 pełnił funkcję wiceprezesa zarządu Fundacji SGH. W lutym 2000 został nauczycielem akademickim, a w lipcu 2001 prodziekanem Wydziału Stosunków Międzynarodowych Wyższej Szkoły Ubezpieczeń i Bankowości w Warszawie.

W latach 2002–2003 był wiceprzewodniczącym, a następnie przewodniczącym rady nadzorczej II NFI S.A. Pełnił funkcję doradcy Wiesława Ciesielskiego, wiceministra w Ministerstwie Finansów (2001–2003). Od 1 kwietnia 2003 do 1 stycznia 2004 zajmował stanowisko podsekretarza stanu w Ministerstwie Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej, następnie do kwietnia 2004 był wiceprezesem w PAIiZ S.A. Od kwietnia do czerwca tego samego roku pełnił funkcję podsekretarza stanu ds. europejskich w Urzędzie Komitetu Integracji Europejskiej.

Należy do Sojuszu Lewicy Demokratycznej, zasiadał w radzie krajowej tej partii, był do 2003 członkiem Krajowego Komitetu Wykonawczego SLD i krajowym pełnomocnikiem Koalicyjnego Komitetu Wyborczego SLD-UP w 2002. W 2000 pracował podczas kampanii prezydenckiej w sztabie wyborczym Aleksandra Kwaśniewskiego, odpowiadając za obsługę prawną.

W czerwcu 2004 został wybrany na posła do Parlamentu Europejskiego. Do 2007 pełnił w PE funkcje wiceprzewodniczącego Komisji Stanowienia Prawa oraz członka delegacji do spraw stosunków z Białorusią. Zasiadał w Grupie Socjalistycznej w Parlamencie Europejskim, kierował delegacją polską w tej frakcji.

EDYTA PARANDYK - Sekretarz Rady Wojewódzkiej SLD Województwa Świętokrzyskiego:

Z wykształcenia politolog, absolwentka Akademii Świętokrzyskiej w Kielcach. Swoją przygodę polityczną rozpoczęła w 1997 roku przystępując do Socjaldemokracji Rzeczypospolitej Polskiej oraz Frakcji Młodych SdRP.  Członkini Sojuszu Lewicy Demokratycznej od początku jego powstania, tj. 1999 roku. Członek Rady Miejskiej SLD w Kielcach oraz Rady Wojewódzkiej SLD  kilku kadencji . Od 2009 roku pełniła funkcję skarbnika Rady Wojewódzkiej SLD, obecnie jest członkiem Zarządu Miejskiego SLD w Kielcach. Od 2012 roku przewodnicząca koła nr 2 w Kielcach.

Pracowała w Narodowym Funduszu Zdrowia a od 10 lat jest pracownikiem Rady Wojewódzkiej SLD.

W wolnych chwilach poszerza swoją wiedzę na temat historii i polityki Izraela oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich, rysuje i fotografuje.

POZOSTALI CZŁONKOWIE RADY WOJEWÓDZKIEJ

2. Sadza Jarosław  - wiceprzewodniczący
  3. Stradomska Alicja - wiceprzewodnicząca
  4. Wieczorek Andrzej