Petycja Rady Miejskiej SLD w Radomiu z dnia 09 lutego 2021r.

Poniżej przedkładamy treść  Petycji Rady Miejskiej SLD w Radomiu z dnia 09 lutego 2021r. skierowaną do Ministra Zdrowia Adama Niedzielskiego oraz Wojewody Mazowieckiego Kostantego Radziwiłła w sprawie nierprawidłoości zaistniaych w Mazowieckim Szpitalu Specjalistycznym Sp. z o.o. w Radomiu, przy ul. Aleksandrowicza 5:

____________________________________________________________________________________________________________

Logo SLD 3

Rada Miejska Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Radomiu

ul. Żeromskiego 31 [oficyna]

26-600 Radom

Radom, dnia 09 lutego 2021r.

Pan

Adam Niedzielski

Minister Zdrowia

Pan

Konstanty Radziwiłł

Wojewoda Mazowiecki

PETYCJA

Dotyczy  likwidacji nieprawidłowości  zaistniałych w Mazowieckim Szpitalu Specjalistycznym Sp. z o.o.w Radomiu , ul. Aleksandrowicza 5,  w powiązaniu  z jego współdziałaniem dla dobra mieszkańców ze Szpitalem Specjalistycznym im. Tytusa Chałubińskiego.

Na podstawie art. 2 ustawy z dnia 11 lipca 2014r. o petycjach (Dz.U. 2014 poz. 1195), działając w interesie publicznym, wnosimy o pilne rozwiązanie sytuacji jaka ma miejsce w Mazowieckim Szpitalu Specjalistycznym Sp. z o.o.  w Radomiu przy ul. Aleksandrowicza 5. Petycję kierujemy do władz  resortowych , wojewódzkich, miejscowych, jak również do kadry Zarządzającej tym szpitalem.

Uzasadnienie:

Mazowiecki Szpital Specjalistyczny Sp. z o.o. z siedzibą w Radomiu od kilku miesięcy boryka się z bardzo trudną sytuacją, będącą pokłosiem decyzji administracyjnej wydanej przez Wojewodę Mazowieckiego. Związana jest ona z obowiązującym od marca 2020r. stanem epidemii w kraju. W  rezultacie  tej decyzji szpital ten jako jedyny ( w ponad 200-tysięcznym mieście) udziela świadczeń zdrowotnych innych niż świadczenia związane z koronawirusem SARS-CoV-2 na rzecz miasta Radomia , powiatu radomskiego oraz  innych  powiatów subregionu, co w wielu wypadkach  przekracza jego możliwości kadrowe i lokalowe..

Działania szpitala umożliwiają leczenie chorych zgłaszających się do SOR w zakresie m.in. chirurgii, kardiologii, pediatrii, chirurgii urazowo-ortopedyczne, a także ratuje życie i zdrowie w sytuacjach wymagającej natychmiastowej interwencji.

W   rezultacie Szpitalny Oddział Ratunkowy Mazowieckiego Szpitala  Specjalistycznego  w Radomiu jako jeden z dwóch SOR-ów  w subregionie obsługujących pacjentów niecovidowskich (drugi istnieje w Kozienicach) obejmuje swoim zasięgiem  obszar  zamieszkały   przez około 600 tys. mieszkańców.

Sytuacja ta powoduje, że Mazowiecki Szpital Specjalistyczny  w Radomiu  od marca 2020r. pracuje w pełnym obłożeniu,  ratując zdrowie i życie  pacjentów przywożonych  karetkami SOR, których  zakażenie wirusem COVID-19  zostało ujawnione  podczas   hospitalizacji lub w trakcie dalszych badań medycznych.

Liczba zgłaszających się pacjentów  bądź przywożonych  do lecznicy  przez Zespół Ratownictwa Medycznego jest bardzo duża i  często  drastycznie  przewyższa możliwości kadrowe oraz infrastrukturalne szpitala. Na trudną sytuację tegoż szpitala wpływają też kilkukrotnie ujawnione  ogniska epidemiczne wywołane koronawirusem,  których ofiarami  padają  zarówno  pracownicy, jak i  pacjenci. Zaistniała  psychoza  jest przyczyną utrzymujących się obaw, które skutkowały też rezygnacjami   z pracy. Utrudnia to proces skompletowania kadry medycznej  i  wykonywania  świadczeń zdrowotnych w ilości  dyktowanej  przez epidemią.

Na sytuację  w jakiej od kilku miesięcy znajduje się Szpital  na Józefowie  wpływa też  fakt koncentrowana się  SOR - u w Radomskim Szpitalu Specjalistycznym im. Tytusa Chałubińskiego  wyłącznie   na obsłudze pacjentów zainfekowanych  COVID -19.

Niedopuszczalnym jest więc, aby  tak dużą aglomerację jaką jest ponad 200 tysięczny Radom, liczący 145 tys. mieszkańców powiat radomski plus inne powiaty, obsługiwał jeden SOR .Dla przykładu  podam, że w podregionie ciechanowskim  zamieszkałym przez  340 tys. .osób  funkcjonują trzy SOR-y, a podregionie  ostrołęckim liczącym niewiele   ponad 385 tys. mieszkańców jest  5 Szpitalnych Oddziałów Ratunkowych.

Mając  na uwadze krytyczną sytuację w Mazowieckim Szpitalu Specjalistycznym wnosimy o podjęcie pilnych  działań poprawiających ją  w  obydwu  radomskich szpitalach wymagających pragmatycznego współdziałania  także ze szpitalami powiatowymi, w szczególności:

1/ Przywrócenia  pacjentom  oddziału internistycznego i innych, ( z wyjątkiem oddziału zakaźnego) Radomskiego Szpitala  Specjalistycznego  im. T Chałubińskiego wraz  z wydzieloną  częścią  Szpitalnego Oddziału   Ratunkowego. Może to nastąpić  szybko i być  wynikiem przyśpieszenia  przekazania osobom  zarażonym COVID -19 -  przejętego  decyzją rządu Centrum Rehabilitacji oraz pomieszczeń rehabilitacyjnych  przy ul. Giserskiej (100 łóżek, w tym  20 wyposażonych w respiratory). Rada Miejska w Radomiu  wyraziła w podjętej uchwale   zgodę na okresowe przekazanie wspomnianego Centrum Rehabilitacji i  pomieszczeń rehabilitacyjnych  przy ul. Giserskiej. Kwestią dni jest podpisanie umowy w tej sprawie z Totalizatorem Sportowym, finansującym decyzją rządu  to przedsięwzięcie.

2.Pozyskiwania kadry lekarskiej i  wykwalifikowanej pielęgnacyjnej m.in. spośród personelu podstawowej opieki zdrowotnej.

3. Dokonania zmian organizacyjnych w  obydwu  Szpitalnych Oddziałach Ratunkowych w zakresie przyjmowania pacjentów internistycznych;

4.Wsparcia  przez rządowe struktury   postulowanych  zmian w dwu wymienionych  radomskim szpitalach;

5./ Wydania decyzji przyznającej dofinansowanie  przewidzianej  rozbudowy SOR-u (koszt inwestycji  ok. 72 mln. zł);

6/   Kontynuowanie jeszcze bardziej zaangażowanego wsparcia parlamentarzystów Ziemi Radomskiej  w  rozwiązywanie  istniejącej sytuacji w szpitalu przy ul. Aleksandrowicza 5 dopomagające w przyznaniu   niezbędnego dofinansowania  w sposób transparentny  i rzetelny, gwarantującego tak potrzebny  sukces.

9/  Podjęcia  przez  Zarząd Mazowieckiego Szpitala Specjalistycznego  natychmiastowych działań organizacyjnych eliminujących   przypadki    wysokiej śmiertelności  pacjentów  tego  radomskiego szpitala;

Reasumując, Rada Miejska Sojuszu Lewicy Demokratycznej  w Radomiu

występuje do Ministerstwa  Zdrowia , władz  wojewódzkich i Prezydenta Miasta Radomia  o  podjęcie   pilnych kroków  w  celu  uzdrowienia  sytuacji   Mazowieckiego Szpitala Specjalistycznego  w Radomiu., poprzez korzystną  zmianę  organizacji  opieki  nad  pacjentami  COVID-19 w subregionie  radomskim  m.in.  doprowadzających   do    przywrócenie  działalności  drugiego  wielospecjalistycznego  radomskiego szpitala  oraz jego  Szpitalnego Oddziału  Ratunkowego  do  stanu  sprzed  pandemii.

Dalsze  tolerowanie      krytykowanej  przez wielu ludzi  sytuacji  może  doprowadzić   do   sparaliżowania  SOR.

Waldemar Kaczmarski

Przewodniczący Rady Miejskiej SLD w Radomiu