Aktywny Rodzic. „Każde małe dziecko zasługuje na dobrą opiekę, każdy rodzic małego dziecka zasługuje na wsparcie”

Nie będzie trzeba wybierać między pracą a macierzyństwem. Dziś odbędzie się pierwsze czytanie rządowego projektu ustawy “Aktywny rodzic”. W taki sposób koalicja Lewicy, Koalicji Obywatelskiej i Trzeciej Drogi pomaga rodzicom dzieci od 12. do ukończenia 35. miesiąca życia. Nowe rozwiązanie zakłada wsparcie finansowe dla rodziców, którzy chcą skorzystać m.in. z opieki niani lub babci – wyniesie 1500 zł. Wypłacane ma być od 1 października 2024 roku.

To czwarty z rzędu projekt ustawy Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przyjęty przez rząd!

• "Aktywny Rodzic", czyli opieka dla KAŻDEGO małego dziecka w Polsce!
  •  "Aktywny Rodzic", czyli pomoc dla rodziców w powrocie do pracy;
  •  "Aktywny Rodzic", czyli inwestycje w miejsca w żłobkach;
  •  "Aktywny Rodzic", czyli wolność wyboru:

• 500 złotych na opiekę niani, babci, dziadka czy sąsiadki, kiedy rodzice są w pracy lub

• do 1500 złotych na miejsce w żłobku lub

• 500 złotych dla rodziców, którzy zostają w domu - na każde dziecko od 12 do 35 miesięcy.

„Aktywny Rodzic”   to doskonały przykład na współpracę naszej koalicji

- W tym tygodniu parlament zajmie się aż pięcioma projektami Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej, z czego trzy z nich czeka pierwsze czytanie w Sejmie: program „Aktywny Rodzic”, ustawa o ochronie sygnalistów, ochrona pracowników przed szkodliwymi substancjami. W Senacie z kolei czeka przyjęcie ustaw o dodatkach do wynagrodzeń dla pracowników systemu pomocy społecznej, opieki nad małym dzieckiem i pieczy zastępczej. Projekt „Aktywny Rodzic” został już przyjęty przez rząd i dziś doczeka się pierwszego czytania. Każde małe dziecko zasługuje na dobrą opiekę, każdy rodzic małego dziecka w Polsce zasługuje na wsparcie nad opieką nad maluchem – komentowała ministra Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

- Ta ustawa to doskonały przykład na współpracę naszej koalicji, w kampanii KO obiecywała „Babciowe”, natomiast Lewica obiecywała upowszechnienie opieki żłobkowej, Trzecia Droga proponowała, aby pamiętać o tradycyjnych rodzinach, w których rodzic pozostaje z dziećmi w domu - wszystkie te pomysły stał się częścią programu „Aktywny Rodzic” – podkreśliła.